Facebook Twitter Google Maps RSS

Tanulságos eset!

Sajnálatos dolog történt lőterünkön. Az SZVD (Sznajperszkaja Vintovka Dragunova – Снайперская винтовка Драгунова) fegyverünk megsemmisült. Nagy szerencsére személyi sérülés nem történt. Általában az ehhez hasonló eseteket szőnyeg alá söprik, én viszont mindenki okulására leírom mi történt.

Egy kis elmélet:
A lőszerek felépítése köztudottan a hüvelybe szerelt csappantyúból, lőporból és lövedékből áll.

Esetünkben a lőszer vagy nem tartalmazhatott lőport, vagy más ok miatt nem működött el a lőportöltet.

Elsütéskor a gyuelegy elműködött, és a lövedéket betolta a csőfuratba, természetesen a kis teljesítmény miatt itt meg is állt. Sajnos a lövő ráismételt, és a csőfuratban lévő lövedékre ment a következő lövés.

Ismételten kihangsúlyoznám: Személyi sérülés nem történt!

Ezzel szeretném minden fegyverhasználó figyelmét felhívni erre a jelenségre. Bár a lőtérszabályzatban benne van, hogy eldugult, hibás fegyvert tilos használni, de erre a jelenségre külön oda kell figyelni.

Ami különösen veszélyessé teszi dologot, hogy hasonló eset csak elenyészően ritkán fordul elő, 40 éves gyakorlatom során (kb 6 millió lövés) ez volt a második eset!

Legyen ez tanulság mindenkinek! Természetesen a fegyver selejtezése után a pótlása megtörtént, úgy hogy a fegyverszekrényben nem maradt üresen a helye.

Tisztelettel,
Hídvégi Győző
szakosztályvezető

 
Home Hírek Tanulságos eset!
Special Code